Mange virksomheder begiver sig i kast med app udvikling, men inden skal de beslutte om der skal udvikles en native eller en web app – eller måske en kombination. Vi vil i dette blogindlæg sammenligne de to typer apps, analysere deres økonomiske, funktionelle og brugerforskelle, samt præsentere dig for et par danske succesfulde cases på begge app typer.
Kort om en Webapp
En webapp er en applikation, der kører i en browser og er udviklet ved hjælp af bl.a. teknologier som HTML, CSS og JavaScript. En web app er platformuafhængige og kan tilgås fra enhver moderne computer, tablet og telefon. Et eksempel på et par dansk udviklet webapps er e-conomic, dinero, webcrm og mybanker
Kort om en Native App
En native app er en applikation, der er udviklet specifikt til AppStore eller GooglePlay, og hvor brugeren downloader og installere appen via deres smartphone eller tablet. Der findes også andre enheder hvor en native app kan komme i spil. Du kan f.eks. læse vores indlæg om apps til Apple CarPlay. Eksempeler på succesfulde dansk udviklede native app er MobilePay, Rejseplanen og Lunar.
Økonomiske forskelle
- Web apps er platformuafhængige og kræver kun én version, hvilket kan reducere udviklings- og vedligeholdelsesomkostningerne. Derudover er der ingen gebyrer forbundet med at distribuere web apps gennem app stores. Men en web app skal hostes på en server som kommer med en brugerbetaling typisk pr. måned.
- Native apps kræver separat udvikling for hver platform, hvilket kan øge omkostningerne. Desuden skal virksomheder betale en procentdel af deres indtægter til app stores for at distribuere deres apps (dog ikke hvis din app er 100% gratis overfor brugeren). Dernæst koster det er par tusinde kroner om året at holde en udviklerkonto hos både Apple og Google.
Funktionelle forskelle
- Web apps har begrænset adgang til enhedens hardware og software, hvilket kan resultere i en mindre avanceret funktionalitet. Ydeevnen kan også variere afhængigt af browseren og internetforbindelsen.
- Native apps kan udnytte enhedens fulde kapacitet og tilbyde en mere avanceret funktionalitet. De kan også levere en bedre ydeevne og hurtigere responstider, da de er optimeret til deres respektive platforme.
Brugerforskelle
Web App:
- Kræver ikke installation og opdateres automatisk, hvilket kan være bekvemt for brugerne.
- Dog kan brugeroplevelsen variere afhængigt af den brugte browser og enhed, hvilket kan medføre en inkonsekvent oplevelse.
- Ofte mindre effektive når det kommer til offline adgang, og kan kræve en stabil internetforbindelse for at fungere korrekt.
Native App:
- Skal installeres og opdateres manuelt, hvilket kræver lidt mere arbejde fra brugerens side.
- Ofte en bedre og mere konsistent brugeroplevelse, da de er specifikt designet og optimeret til den platform de kører på.
- Har normalt bedre offline adgang og funktionalitet, da de er i stand til at gemme data og ressourcer lokalt på enheden.
Når man skal vælge mellem en web app og en native app, er det vigtigt at tage hensyn til forskellige faktorer. Her er nogle overordnet faktorer, som nemmere kan hjælpe dig med at vælge:
- Analyser din målgruppes præferencer og adfærd. Er de primære brugere af smartphones og mobile enheder, så vil en Native App være den bedste løsning.
- Hvis din målgruppe primært tilgår din tjeneste via en browser f.eks. på en arbejdsplads eller et hjemmekontor er en web app være mere passende.
- Vurder kompleksiteten af dit projekt og hvilke vigtige funktioner der er behov for samt hvilke funktioner, der kan blive behov for efter version 1,2 og 3. Kræver dit projekt avancerede funktioner kan det være en god ide at kombinere en native- og webapp.
- Overvej dit budget og ressourcer.
Kombiner en native app med en webapp
Mange virksomheder vælger at kombinere en native app med en webapp. Hvor Native appen er frontenden, hvor brugeren integrerer med indholdet, og webappen fungerer som en backend. Det giver virksomhedens medarbejdere mulighed for at administrere og opdatere alt indhold i native appen gennem en mere omkostningsbevist browser løsning, som nemt kan tilgås via arbejdspladsen eller hjemmekontoret. Her er der også rig mulighed for at analysere brugerens data, inkorporer direkte support-tickets og generelt behandle alt administration. Alt imens brugeren får den fulde designoplevelse i en Native App.
Har du brug for hjælp til at vælge hvilken vej din virksomhed skal gå, vil vi meget gerne give et uforpligtende bud. Kontakt os her.